Personuppgiftspolicy

Den juridiska person som ansvarar för behandlingen av de personuppgifter som hämtas in via Webbplatsen (”Webbplatsen”) samt de villkor som anges i denna personuppgiftspolicy är L’Occitane International SA, vars adress är 5 chemin du Pré Fleuri, 1228 Plan-les-Ouates, Schweiz (”L’Occitane”). Insamlingen av personuppgifter sker i enlighet med lagstiftade krav på dataskydd.

Denna Personuppgiftspolicy samt Information om cookies, finns på följande adress: Information om cookies, handlar om de uppgifter vi samlar in när du använder Webbplatsen och vår app. Här beskrivs vilken sorts personuppgifter vi samlar in från våra kunder och hur vi använder, lämnar ut, förmedlar och överför dessa uppgifter, samt vilka valmöjligheter våra kunder har när det gäller behandlingen av dem. Här beskrivs även de åtgärder vi vidtar för att skydda uppgifterna och hur du kan kontakta oss i ärenden som gäller våra rutiner för skydd av personuppgifter. Vi ber dig att noga läsa denna Personuppgiftspolicy. Om du inte vill att dina personuppgifter ska användas på det sätt som beskrivs i denna Personuppgiftspolicy kan vi eventuellt inte uppfylla vissa av dina önskemål.

Vi ber dig att regelbundet läsa igenom Personuppgiftspolicyn för att hålla dig uppdaterad i det fall det sker några förändringar, framförallt beträffande insamling samt villkor för personuppgiftsbehandling.
 

INNEHÅLL


- Insamling av personuppgifter
- Hantering av insamlade personuppgifter
- Information vi förmedlar
- Överföring av personuppgifter
- Information om lagringstid
- Skydd av personuppgifter
- Sociala medier och innehåll genererat av användare
- Dina rättigheter
- Länkar till tredje parts webbplatser och tjänster
- Ändringar i personuppgiftspolicyn
- Kontakta oss


 

INSAMLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi kan samla in personuppgifter på flera sätt, men det sker främst när du besöker våra butiker, deltar i evenemang, tittar på innehåll online eller använder våra mobilappar. Exempel är när du registrerar dig som medlem och/eller går med i vårt lojalitetsprogram, innan du kan göra ett inköp online, när du deltar i en tävling eller kampanj, deltar i aktiviteter som exempelvis enkäter via våra appar och sociala medier, abonnerar på vårt nyhetsbrev, beställer en katalog, går in på en premiumsida där det krävs inloggning, när du registrerar dig för ett evenemang eller när du kontaktar oss via e-post eller telefon. Vi kan även länka samman och/eller kombinera den information om dig som vi samlar in från de olika enheter du använder. De personuppgifter vi kan samla in är följande:

a) Registreringsuppgifter (namn, adress, e-postadress, mobilnummer eller annat telefonnummer);
b) Användarnamn och lösenord;
c) Personuppgifter (födelsedatum, kön, språk och skönhetsprofil, t.ex. hud- och hårtyp);
d) Ditt intresse av och erfarenhet av våra produkter och liknande produkter;
e) Betalningsuppgifter (kontokortsnummer, utgångsdatum, bekräftelsekod, säkerhetskod, leveransadress och faktureringsadress);
f) Information om inköp och hantering (antal och typ av produkter som köpts och returnerats);
g) Kundserviceuppgifter, enkäter och kommentarer från kundservice samt information som lämnats till vår kundservicepersonal.
h) Fotografier, filmer och andra kommentarer du lämnat;
i) Kontaktuppgifter som du lämnat till oss gällande dina vänner och andra personer som du vill att vi ska kontakta (namn, leveransadress, e-postadress, mobilnummer och/eller annat telefonnummer);
j) Plats och geolokaliseringsdata;
k) Ditt agerande i våra butiker och/eller försäljningsställen;
l) Dina uppgifter på sociala medieplattformar om du besöker någon av våra webbplatser via en sådan plattform;
m) Uppgifter som gäller dig och som kommer från offentliga källor, inklusive offentligt innehåll på sociala medieplattformar;
n) Andra uppgifter som du lämnar till oss efter att ha gjort en förfrågan till någon av våra avdelningar; och
o) Uppgifter som vi kan inhämta från externa tjänsteleverantörer.

Därutöver kan vi, vilket beskrivs i vår Information om cookies, samla in vissa uppgifter och spåra dina aktiviteter online, som uppgifter om din mobil/dator och ditt operativsystem, IP-adress, de webbplatser eller annonser du besöker, detaljer om hur du tar del av vårt onlineinnehåll och våra sociala medier, annonsidentifikatorer och liknande identifikatorer och uppgifter om onlinebeteende. Detta samlas in med automatiserade metoder, t.ex. våra cookies, tredje parts cookies, webbservrar, pixlar och webbtaggar, samt med demografiska metoder, kopplat till intresseområden och innehåll, när du tar del av vårt innehåll, använder våra appar, sociala medier, kontaktar oss, öppnar e-post som vi eller tredje part skickat till dig på uppdrag av oss, samt när du besöker tredje parts webbplatser och plattformar där våra annonser visas. Vi kan koppla samman de uppgifter som samlats in automatiskt, t.ex. dina personuppgifter och din webbläsarhistorik, och andra uppgifter om dig som vi hämtat in.
Leverantörer av tredjepartsapplikationer, verktyg, komponenter och insticksprogram på våra Webbplatser och appar, samt tredje parts webbplatser och plattformar där våra annonser visas (t.ex. annonsnätverk, digitala annonspartner och sociala medieplattformar), vi kan också använda automatiserade och demografiska metoder för att samla in uppgifter om dina intressen och kontexten, t.ex. för att se hur du interagerar med dessa funktioner och följa din onlineaktivitet. Detta sker löpande och via tredje parts webbplatser. De uppgifter som samlas in direkt av dessa tredjepartsleverantörer (utöver de uppgifter som samlas in av oss) är föremål för deras policyer. Så länge detta är tillåtet enligt gällande lag kan vi inte hållas ansvariga för hur dessa tredje parter och leverantörer agerar.
Om du inte medger att vi får samla in ovanstående uppgifter om dig kan vi eventuellt inte erbjuda dig vissa tjänster. Det gäller även dem som beskrivs i denna Personuppgiftspolicy.


 

HANTERING AV INSAMLADE PERSONUPPGIFTER

 
Varför behandlar vi dina uppgifter? Hur använder dina uppgifter i detta syfte? Vilka är de rättsliga grunderna till behandlingen?
För att kunna erbjuda dig produkter och tjänster Vi använder dina personuppgifter för att kunna erbjuda produkter och tjänster som passar dina behov. Vi använder dessa uppgifter för att uppfylla de avtalsenliga skyldigheter som finns mellan dig och oss.
För att genomföra transaktioner, inklusive betalningar, som görs via Webbplatsen Vi använder uppgifter, inklusive betalningsuppgifter, för att genomföra transaktioner, t.ex. när du gör en beställning via Webbplatsen. Vi använder dessa uppgifter för att uppfylla de avtalsenliga skyldigheter som finns mellan dig och oss.
För att skapa, registrera och hantera ditt konto Vi använder dina personuppgifter, inklusive e-postadress och användarnamn, för att skapa, registrera och hantera ditt konto, t.ex. för att ge dig ett lösenord om du ber om det samt vid behov verifiera din identitet. Vi använder dessa uppgifter för att uppfylla våra lagstadgade skyldigheter.
Vi använder dessa uppgifter för att uppfylla de avtalsenliga skyldigheter som finns mellan dig och oss.
För att skapa och hantera butikskonton Vi använder dina personuppgifter för att öppna och hantera ditt butikskonto. Vi använder dessa uppgifter för att uppfylla de avtalsenliga skyldigheter som finns mellan dig och oss.
För att hantera dina kundutlåtanden Vi använder dina personuppgifter, inklusive e-postadress och användarnamn, för att hantera de kommentarer du publicerar om våra produkter. Vi använder dessa uppgifter för att uppfylla de avtalsenliga skyldigheter som finns mellan dig och oss.
 
Även om vi inte har ett avtal med dig behöver dessa uppgifter behandlas för att L’Occitanes legitima intressen ska tillvaratas, dvs. att vi kan kommunicera med dig och förbättra kvaliteten på våra produkter och tjänster.
För att kommunicera med dig och svara på dina eventuella frågor Vi använder dina personuppgifter, inklusive kontaktinformation och videochattar, för att kommunicera med dig och svara på dina förfrågningar. Vi använder dessa uppgifter för att uppfylla de avtalsenliga skyldigheter som finns mellan dig och oss.
 
Även om vi inte har ett avtal med dig behöver dessa uppgifter behandlas för att L’Occitanes legitima intressen ska tillvaratas, dvs. att vi ska kunna kommunicera med dig på ett bättre sätt.
För att hantera ditt deltagande i kampanjer, specialevenemang (t.ex. tävlingar, spel, utlottningar, erbjudanden, enkäter och marknadsundersökningar) samt ditt medlemskap i vårt lojalitetsprogram Vi använder dina personuppgifter, inklusive information om dina inköp och ditt agerande, för att hantera ditt deltagande i olika kampanjer eller specialevenemang samt lojalitetsprogrammet. Vi använder dessa uppgifter för att uppfylla de avtalsenliga skyldigheter som finns mellan dig och oss (när du godkänner villkoren för tävlingar, spel, utlottningar och när du godkänner villkoren för lojalitetsprogrammet).
 
Dessa uppgifter behöver behandlas för att L’Occitanes legitima intressen ska kunna tillvaratas, dvs. för att på ett bättre sätt förbereda erbjudanden, enkäter och marknadsundersökningar.
För att genomföra leveranser eller erbjuda dig våra tjänster (t.ex. nyhetsbrev per e-post, ersättningstjänster, expressbetalning) Vi använder dina personuppgifter, inklusive kontaktinformation och e-postadress, för att kunna leverera produkter till dig och säkerställa att du har tillgång till våra övriga tjänster. Vi använder dessa uppgifter för att uppfylla de avtalsenliga skyldigheter som finns mellan dig och oss.
 
För att marknadsföra, utvärdera och förbättra våra produkter och tjänster (främst för att utveckla nya produkter och tjänster, analysera vår kunddatabas, göra dataanalyser, sköta bokföring och revision) Vi kombinerar personuppgifter, främst sådana som tillhandahålls av vår kundservice, för att utvärdera och förbättra de produkter och tjänster vi erbjuder dig. Dessa uppgifter behöver behandlas för att L’Occitanes legitima intressen ska kunna tillvaratas.
För att skicka reklamerbjudanden och annan kommunikation och information som vi tror kan passa dig (inklusive specialerbjudanden) via e-post, brev, sms och pushnotiser, samt för att utforma och genomföra riktade marknadsföringskampanjer och beteendebaserad annonsering, bland annat via appar från tredje part som finns installerade på din mobil Vi använder personuppgifter, inklusive kontaktuppgifter, information om inköp och skönhetsprofil, för att ge dig information som kan vara av intresse för dig. Vi inhämtar ditt samtycke innan vi behandlar dina uppgifter i dessa syften.
Det ligger i L’Occitanes legitima intresse att behandla dessa uppgifter för att kunna skicka brev till dig.
För att informera dig om adresser till våra butiker samt se till att du får annonser som baseras på din geografiska plats. Vi använder personuppgifter, inklusive geolokaliseringsdata, för att ge dig kontaktuppgifter till de butiker som ligger närmast dig samt för att anpassa marknadsföringen utifrån din geografiska plats. Vi inhämtar ditt samtycke innan vi behandlar dina uppgifter i dessa syften.
För att dokumentera dina preferenser och vanor gällande våra produkter och tjänster Vi använder dina personuppgifter, inklusive vilka produkter du intresserar dig för och vad du har för erfarenhet av dem, för att förstå vilka av våra produkter och tjänster som passar dig bäst. Denna behandling krävs för att L’Occitane ska kunna tillvarata sina legitima intressen, dvs. att lära känna dig bättre.
För att analysera enkäter eller statistik i syfte att förbättra Webbplatsen och våra tjänster Vi använder dina personuppgifter, inklusive kundserviceinformation, enkäter och kommentarer från kundserviceavdelningen samt uppgifter du lämnat till kundservice, för att förbättra Webbplatsen och våra tjänster. Denna behandling krävs för att L’Occitane ska kunna tillvarata sina legitima intressen, dvs. att lära känna dig bättre.
För att uppfylla de avtalade eller överenskomna skyldigheter som finns mellan dig och oss Vi använder dina personuppgifter för att på ett bättre sätt uppfylla dina förväntningar utifrån de avtal och överenskommelser som finns mellan oss. Vi använder dessa uppgifter för att uppfylla de avtalsenliga skyldigheter som finns mellan dig och oss.
För att säkerställa att innehållet på Webbplatsen, våra sidor på sociala medier och vår e-postkommunikation presenteras så effektivt som möjligt, samt för att anpassa Webbplatsen till dig genom att informera dig om produkter som passar dina behov Vi använder personuppgifter, främst relaterade till din onlineaktivitet, din webbläsare och ditt operativsystem, för att se till att Webbplatsen visas korrekt på din dator. Denna behandling krävs för att L’Occitane ska kunna tillvarata sina legitima intressen, dvs. att anpassa Webpplatsen till dig och förbättra din upplevelse av Webbplatsen.
För att förbättra Webbplatsen och annonsering Vi sammanställer uppgifter om vilka webbsidor du besöker så att du får se annonser som motsvarar dina förväntningar. Denna behandling krävs för att L’Occitane ska kunna tillvarata sina legitima intressen, dvs. för att
göra Webbplatsen attraktiv och förbättra dess innehåll.
För att hantera Webbplatsen och förhindra bedrägerier Vi använder personuppgifter, inklusive cookies, för att uppdatera och förbättra Webbplatsen samt för att förhindra internetbedrägerier. Denna behandling krävs för att L’Occitane ska kunna tillvarata sina legitima intressen, dvs. hantera Webbplatsen för att förebygga och motverka bedrägerier samt se till att Webbplatsen är säker när du besöker den.
 
För att genomföra undersökningar och analyser av hur effektiv vår marknadsföring och våra annonskampanjer är Vi använder personuppgifter, inklusive uppgifter som vi kan inhämta från externa tjänsteleverantörer, för att bedöma hur effektiv vår marknadsföring är. Denna behandling krävs för att L’Occitane ska kunna tillvarata sina legitima intressen, dvs. analysera hur effektiv vår kommunikation är så att vi kan ge dig en bra upplevelse som bättre motsvarar dina förväntningar.
För att analysera hur och hur ofta du besöker Webbplatsen Vi använder personuppgifter, inklusive cookies, för att förstå hur du använder Webbplatsen. Denna behandling krävs för att L’Occitane ska kunna tillvarata sina legitima intressen, dvs. att analysera
hur du använder Webbplatsen så att vi bättre kan uppfylla dina förväntningar vid framtida besök.
För att rikta marknadsföring och anpassa de meddelanden vi skickar till dig via tredje part, t.ex. via sökmotorer som Google och sociala medier som Facebook Vi använder data från sociala medier och tredje part, främst gällande demografiska faktorer kopplat till intressen och kontexter samt onlineaktiviteter, både separat och i kombination. När vi sammanställt dessa uppgifter och annan information som vi lämnat till tredje part får du annonser som anpassats till dina intressen. Denna behandling krävs för att L’Occitane ska kunna tillvarata sina legitima intressen, dvs. så att vi lär känna dig bättre och kan ge dig en bra upplevelse som bättre motsvarar dina förväntningar.
 



 

INFORMATION VI FÖRMEDLAR


Vi lämnar inte ut de personuppgifter vi samlar in om dig, förutom i följande fall:
a. inom L’Occitane-koncernen globalt, dvs. våra dotterbolag och det bolag som kontrollerar koncernen (”L’Occitane Group”);

b. till tjänsteleverantörer som levererar tjänster i vårt namn eller som hjälper oss med underhåll och/eller utveckling av våra webbplatser, vårt lojalitetsprogram samt med distribution, utveckling och/eller marknadsföring av de produkter och tjänster vi erbjuder dig, inklusive företag som behandlar beställningar och tillhandahåller webbhotell, informationslagring, e-postleverantörer, marknadsföringstjänster som direktmarknadsföring, undersöknings- och analystjänster samt tagghanteringstjänster som Google Analytics och Adobe Analytics. Mer information om dessa analystjänster och dina rättigheter att motsätta dig att data behandlas finns på följande webbplatser:
https://support.google.com/analytics/answer/6004245

Google Analytics: https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=sv

Adobe Analytics: http://www.adobe.com/se/privacy.html

c. till våra franchisetagare i samband med försäljning av produkter i Frankrike, främst för hantering av de uppsamlingsställen som används för produkter som beställas via Webbplatsen;

d. till våra professionella samarbetspartner för co-branding av produkter, gemensamma erbjudanden, program och gemensam kommunikation;

till våra professionella samarbetspartner för deras egna ändamål, inklusive för att förse dig med information om produkter och tjänster från tredje part som kan vara av intresse för dig, om du formellt uttryckt intresse för det och gett ditt samtycke;

e. om vi enligt lag är skyldiga att göra det;

f. till rättsvårdande myndigheter, offentliga institutioner eller andra instanser i samband med domslut, rättsprocesser eller stämningar;

g. när vi anser att utlämnandet är nödvändigt eller lämpligt för att förhindra fysisk skada eller finansiell förlust eller bedrägeri som kan påverka dig eller oss; för att förhindra eller anmäla illegal verksamhet; för att skydda någon persons äganderätt, eller någon persons säkerhet, inklusive din egen, eller i enlighet med våra Villkor eller andra avtal vi tecknat med dig;

h. i samband med försäljning av hela eller delar av vårt företag och dess tillgångar till tredje part, eller i samband med omorganisation eller omstrukturering (inklusive upplösning eller avveckling); och

i. när du ger ditt samtycke till detta på annat sätt, eller ber oss lämna ut dina uppgifter till tredje part.
Vi kan, i vårt eget eller tredje parts kommersiella syfte, lämna ut aggregerad och/eller anonymiserad information som du inte kan identifieras utifrån, det gäller framförallt antal besökare på Webbplatsen och antal klick på våra annonser och/eller e-postmeddelanden.
 

ÖVERFÖRING AV PERSONUPPGIFTER


Den information vi samlat in om dig kan överföras, lagras och behandlas i de länder eller regioner där en eller flera av koncernens dotterbolag eller serviceleverantörer finns närvarande, där agenter eller affärspartner finns, inklusive i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), Schweiz och USA i ovan nämnda syften. Behandlingen kan även skötas av personal utanför EES och utanför ditt land.
När vi överför dina personuppgifter till ett land som inte erbjuder ett tillräckligt gott personuppgiftsskydd vidtar vi följande åtgärder för att säkerställa att dina personuppgifter skyddas:
- vid överföring av personuppgifter till USA skyddas dina personuppgifter i enlighet med Privacy Shield-överenskommelsen mellan EU och USA; och
- vid överföring av personuppgifter till [Pakistan, Indien, Ryssland, Australien och Asien] skyddas de genom de standardavtalsklausuler som utformats av EU.
Du kan få mer information om dessa garantier om du kontaktar oss per e-post eller brev till de adresser som anges i avsnittet ”Kontakta oss” nedan.


 

INFORMATION OM LAGRINGSTID


Såvida inget annat anges lagrar vi dina personuppgifter under den period som krävs för de ovan nämnda ändamålen samt i enlighet med gällande lag. I vissa fall är vi skyldiga att lagra uppgifter för att uppfylla våra juridiska och administrativa skyldigheter. När vi inte längre har behov av informationen raderas den från våra system eller anonymiseras.


 

SKYDD AV PERSONUPPGIFTER


Vi åtar oss att vidta lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda dina personuppgifter från oavsiktlig eller ofrivillig destruering, oavsiktlig förlust, ändring eller icke godkänd vidarebefordran, åtkomst eller användning.


 

SOCIALA MEDIER OCH INNEHÅLL GENERERAT AV ANVÄNDARE


På vissa av våra webbsidor och appar kan användare posta egna inlägg. Observera att innehåll som postas på våra sociala plattformar blir offentligt. Du bör därför vara försiktig med att lämna ut vissa personuppgifter på dessa plattformar, t.ex. finansiell information, adress eller hälsoinformation. Vi kan inte hållas ansvariga för handlingar som andra personer utför om du postar personuppgifter på någon av våra sociala plattformar.


 

DINA RÄTTIGHETER


Du har när som helst rätt och möjlighet att korrigera, uppdatera och radera information på ditt onlinekonto och i dina preferenser genom att logga in på kontot och visa ”Mitt konto”", eller genom att kontakta oss enligt beskrivningen i avsnittet ”Kontakta oss” i denna Personuppgiftspolicy.

Du kan även be oss radera dina uppgifter från våra distributionslistor, samt utöva din rätt att återkalla samtycke så att du inte mottar någon direktmarknadsföring från oss. Se beskrivningen i avsnittet ”Kontakta oss” i denna Personuppgiftspolicy eller klicka på länken ”avsluta prenumeration” eller följ de instruktioner om återkallande som framgår av vår kommunikation.
Det kan ta några dagar att behandla din begäran om återkallelse och det kan tänkas att du under denna tid fortsätter att få reklam eller marknadsföring från oss per e-post eller brev. Att du nekar till att ta emot direktmarknadsföring förhindrar inte att vi kan skicka andra typer av meddelanden till dig, t.ex. e-postbekräftelser gällande transaktioner.
Om du vill förhindra att uppgifter om din plats och/eller dina geolokaliseringsdata samlas in kan du göra det genom att ändra inställningarna i din enhet och/eller göra något av följande:
a. avaktivera lokaliseringstjänsten i de specifika appar som du godkänt får användas för att samla in plats eller geolokaliseringsdata i marknadsföringssyfte;
b. avaktivera lokaliseringstjänsten för alla appar;
c. stänga av Bluetooth;
d. Android: https://support.google.com/googleplay/answer/3405269?hl=sv; eller
e. IOS: https://support.apple.com/sv-se/HT202074

Inom ramen för gällande lag kan du:
- begära att få tillgång till de personuppgifter vi har om dig samt få en kopia av dessa,
- be oss korrigera, uppdatera, begränsa eller blockera vissa uppgifter,
- begära att vi överlämnar de personuppgifter vi har om dig i ett strukturerat, allmänt och maskinläsbart format genom att kontakta oss per e-post eller brev till de adresser som anges i avsnittet ”Kontakta oss”" nedan.

När lagen så medger kan du återkalla allt samtycke du tidigare gett eller, när som helst och av legitima orsaker, motsätta dig att vi behandlar dina personuppgifter. Vi kommer då att tillmötesgå dina önskemål.
Du kan även ange hur dina personuppgifter ska behandlas efter din död. Dessa instruktioner kan lämnas direkt till L’Occitane eller till en tredje part som instrueras att lämna dem till oss vid lämplig tidpunkt.
Du har även rätt att lämna in klagomål till Datainspektionen.


 

LÄNKAR TILL TREDJE PARTS WEBBPLATSER OCH TJÄNSTER


På våra webbplatser och appar kan det finnas länkar till webbplatser och tjänster som tillhör andra än L’Occitane och som kan skötas av tredje part.
Observera att vi inte godkänner eller ansvarar för hur dessa tredje parter hanterar personuppgifter, inte ens i de fall vi länkar till dessa webbplatser. Dessa företag kan ha sina egna personuppgiftspolicyer och vi rekommenderar starkt att du läser dessa noga. Våra produkter och tjänster kan även erbjudas via plattformar eller kanaler som tillhör tredje part. Vi frånsäger oss allt ansvar för hur webbplatser, appar eller tjänster som inte tillhör L’Occitane använder personuppgifter.


 

ÄNDRINGAR I PERSONUPPGIFTSPOLICYN

Denna Personuppgiftspolicy kan komma att uppdateras i den händelse vi förändrar våra rutiner för behandling av personuppgifter. Om du fortsätter använda Webbplatsen när dessa ändringar trätt i kraft bekräftar du att du godkänt dessa ändringar.


 

KONTAKTA OSS

Om du vill att vi ska uppdatera den information vi har om dig eller dina preferenser, t.ex. om du vill bli borttagen från våra distributionslistor, återkalla ditt samtycke, motsätta dig att dina uppgifter behandlas, eller om du har frågor gällande skyddet av dina personuppgifter, kan du kontakta oss per e-post till följande adress: info@loccitane.se eller per brev till följande adress:

L’OCCITANE
Birger Jarlsgatan 41A,
111 45 Stockholm
Du kan även kontakta L’Occitanes dataskyddsansvarige (DPO) per e-post till följande adress:
dpo@loccitane.com